0700 17 340

info@novavarna.com

ул. Вяра 7

гр. Варна, кв. Възраждане

Последвайте ни
Пулмология – Клиника НОВА Варна
fade
4858
page-template-default,page,page-id-4858,page-child,parent-pageid-3896,mkd-bmi-calculator-1.0,mkd-core-1.1,medigroup-ver-1.1,mkd-smooth-scroll,mkd-smooth-page-transitions,mkd-ajax,mkd-grid-1300,mkd-blog-installed,mkd-header-type1,mkd-sticky-header-on-scroll-up,mkd-default-mobile-header,mkd-sticky-up-mobile-header,mkd-dropdown-default,mkd-full-width-wide-menu,mkd-header-minimal-in-grid-border-disable,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Пулмология

За Специалността Пулмология

Пневмология - ПулмологияПневмология и фтизиатрия е специалност, която се занимава с лечение и профилактика на заболяванията на дихателната система, в частност белите дробове. Най-честите заболявания са хроничен бронхит, хроничен обструктивен бронхит, бронхиална астма, белодробен емфизем, пневмонии с всичките им разновидности, плеврити /вирусни, туберколозни и др./, белодробна и извънбелодробна туберколоза, саркоидоза, доброкачествени и злокачествени заболявания на дихателната система.

Специалистите по белодробни болести в КЛИНИКА НОВА осъществяват експертна диагноза и лечение на заболяванията на белите дробове. Те успешно работят в екип с другите специалисти от клиниката, с цел постигане на най–добри резултати в диагностиката и лечението на белодробните болести.

Какво е пневмология?

Една не малка част от хората в обществото не са достатъчно компетентни на темата и поради тази същата причина те трудно биха отговорили на въпроса: „Какво точно изучава тази наука?”. Най-общо казано, тя е наука за белите дробове и дихателните пътища. Тя се състои от: гръклян, гърло, дихателни тръби и бели дробове. На свой ред трахеята се разделя на два основни бронха, които спомагат за достигане на въздух до белите дробове, които водят до абсорбирането на кислорода в кръвта.

Кое е по-правилно да се използва пневмолог или пулмолог?

Някой хора си задават въпроса кое всъщност е по-правилно да се използва – пневмолог или пулмолог. За да бъдем максимално полезни на онази част от аудиторията, които непрестанно са в лутане за откриването на точното наименование, то ние ще отговорим, че пневмолог и пулмолог са лекари от една и съща специалност. Каквото и да използвате, то бъдете сигурни, че няма да останете неразбрани в съответното медицинско заведение, което посещавате.

И пневмолога, и пулмолога се грижат за дихателните пътища. Ако страдате от такъв тип здравословен проблем, то най-рентабилно е да постъпите разумно, като се доверите на истински професионалист в областта. Той не само ще следи вашето състояние, но и ще направи всичко възможно, за да ви излекува бързо и безболезнено. Белите дробове са съществено важна част от тялото на човек. Те са онези органи, без присъствието на които на човешкото тяло ще му е невъзможно да функционира правилно и безпроблемно. Погрижете се за здравето си, като се доверите на най-прочутите специалисти в областта.


Пулмолози:

Пулмолог Д-р Валентина Димитрова

Д-р Валентина Димитрова

Д-р Валентина Димитрова завършва II-ра Математическа гимназия – Варна и Медицински университет – Варна през 1995г. Работи в Спешна помощ – Шумен и Варна, а от 2000г. в Клиниката по пневмология и фтизиатрия към МБАЛ „Св. Марина “ – Варна.

Има признати 2 специалности – по вътрешни болести през 2002г. и пневмология и фтизиатрия през 2006г. Има интереси към ендоскопската дейност в пневмологията и от 2010г. има сертификат за ВСД „Бронхология“. От 2011г. е избрана за асистент към УС по белодробни болести и алергология.

Д-р Павлина Пенева

Д-р Павлина Пенева е завършила Медицински Университет – Варна през 2001 г. От 2002 г. специализира в УМБАЛ „Света Марина “ гр. Варна, а от 2003 г. до 2007 г. е докторант в Клиника по нефрология и диализа на същата болница с обмяна на опит в Университетска болница в Клиника по нефрология, диализа и трансплантация в град Бари, Италия.

През 2010 г. д-р Пенева придобива специалност по Вътрешни болести, а през 2013 г. специалност по Пневмология и фтизиатрия. От 2009 г. работи в Интензивно Респираторно отделение към Клиника по пневмология и фтизиатрия към МБАЛ “ Св. Марина“ гр. Варна, със значителен клиничен опит в тежките и спешни състояния в пулмологията.